Circulair textiel
Buyer Group in cijfers
deelnemers
organisaties in de schil
projecten
kilogram gerapporteerd besparingspotentieel CO2
marktpartijen
marktconsultaties
Textiel is een onmisbaar product in de maatschappij. Tegelijkertijd is het een van de meest vervuilende industrieën in de wereld en verantwoordelijk voor 1,3 miljard ton CO2 per jaar. Daarom is het van belang om die uitstoot te verlagen. De Buyer Group circulair textiel focust op het omlaag brengen van de emissies en ontwikkelde daarvoor de Circularity Checker.
Deelnemers aan de Buyer Group circulair textiel stelden onder begeleiding van Rijkswaterstaat een marktvisie op voor de inkoop van kleding voor buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s). Het biedt inkopende organisaties handvatten om BOA-kleding zo duurzaam mogelijk in te kopen. Ook geeft de marktvisie marktpartijen inzicht in de vraag naar textiel en duurzaamheidsambities van inkopende overheden. Deelnemers toetsten de marktvisie in de praktijk.
De Buyer Group ontwikkelde de Circularity Checker; een tool om snel inzicht te verkrijgen in de circulariteit en de CO2-impact van een textielproduct, zonder dat daarvoor diepgaande kennis van Levenscyclus Analyse (LCA) voor nodig is. De Circularity Checker kan door een aanbestedende dienst worden gebruikt om in een aanbesteding de duurzaamheid en circulariteit van soortgelijke textiele producten van diverse leveranciers met elkaar te vergelijken. De tool heeft betrekking op de gehele levensduur van het product: van vezel tot afdanken.
Deelnemer aan het woord
Praktijkervaring van Henri de Ruiter, Inkoopexpert MVI, gemeente Rotterdam
"De Buyer Group zorgt ervoor dat ik betere resultaten kan behalen"
"De gemeente Rotterdam wil in 2030 een stad zijn die de helft minder grondstoffen gebruikt en waar circulariteit de norm is. Om dit te bereiken is het belangrijk dat we samenwerken met andere aanbesteders en dat we van elkaar leren. Deelname aan deze Buyer Group biedt daar mooi de gelegenheid voor. Het proces vond ik leuk en inspirerend. We stelden gezamenlijk een ambitie en doestellingen op, waardoor de betrokken markt weet waar de focus ligt. De samenwerking met andere deelnemers vind ik een van de leukste aspecten van mijn werk. Het geeft een breder inzicht in mijn vakgebied en zorgt ervoor dat ik betere resultaten kan behalen. Zo heb ik markt- en materiaalkennis opgedaan en kan ik daardoor een betere inschatting maken van de mogelijkheden op het gebied van duurzame en circulaire bedrijfskleding. Die opgedane kennis kan ik gebruiken bij het uitvoeren van de aanbesteding."