Circulaire bouwmaterialen
Bron: WEEE Nederland
Buyer Group in cijfers
deelnemers
organisaties in de schil
projecten
marktpartijen
marktconsultatie
De Buyer Group circulaire bouwmaterialen heeft een ambitieus doel: Nederland circulair in 2050. Binnen de bouwsector liggen grote kansen om te verduurzamen. Een derde van al het afval in Nederland komt namelijk uit de bouwsector. Deelnemers willen circulair inkopen inzetten om de vraag naar en de beschikbaarheid van nieuwe bouwmaterialen te versnellen. De Buyer Group gebruikt een productgroep specifieke aanpak om samen in beweging te komen.
Het gaat niet vanzelf bij gemeenten, woningbouwcorporaties en private vatgoedeigenaren om circulariteit een significante rol te laten spelen in het inkoop- en aanbestedingstraject. Dat is het startpunt voor de Buyer Group circulaire bouwmaterialen. Deelnemers werkten samen met de markt aan het opstellen van een gedeelde marktvisie en inkoopstrategie voor de meest voorkomende productgroepen bij (groot)onderhoud, verduurzaming en mutatieonderhoud. Het doel van de Buyer Group is het bijdragen aan het minimaliseren van de CO2-uitstoot en het primair grondstoffengebruik. Deelnemers delen kennis en praktijkervaringen en koppelen die inzichten direct aan lopende projecten. Tijdens het proces betrokken zij minimaal drie lagen in de organisatie: strategie en beleid, projectmanagement en inkoop. Voor deze Buyer Group is de keuze gemaakt om op 3 veelvoorkomende productgroepen te focussen: cv-ketels, isolatie en keukens. Deelnemers formuleerden hier de circulaire principes voor. Die namen zij samen met marktontwikkelingen, ketenorganisatie en inkoopeisen en -criteria op in de marktvisie en inkoopstrategie. Deze Buyer Group start met een nieuwe groep deelnemers in 2022 met focus op andere veelgebruikte productgroepen.
Praktijkervaring
Wanneer deed je voor het laatst iets voor het eerst?
Het enthousiasme van de deelnemers aan de Buyer Group circulaire bouwmaterialen bleef maar groeien en het thema is in dialoog met de markt en aanbieders actief opgepakt. Dat maakt het doorpakken en implementeren van wat nu op papier is gezet belangrijk om in de praktijk te kunnen toetsen. Dat kan nu al op basis van de uitwerking voor de eerste drie productgroepen. De aanpak richt zich daarbij op de vraagspecificatie, eisen en wensen, de gunningscriteria, huidige, nieuwe en aanstaande wetgeving en juist ook de no-regrets; wat kun je morgen al doen? De eerste projecten dienen zich aan. Hoewel er nog ondersteuning nodig is, stemt dit iedereen positief over de praktische handreikingen die in de Buyer Group zijn ontstaan. De resultaten van circulair inkopen en aanbesteden blijken (te) weinig zichtbaar in de eigen organisatie. Ze vragen om een afstemming tussen projectmanagement, inkoop-, strategie- en beleidsmedewerkers. De aanpak, voordoen, samendoen en dan pas zelf doen, vraagt dus om de gewenste support om het ook daadwerkelijk te laten gebeuren, intern en extern en om circulair inkopen daarmee ook gedragen en structureel te maken.