CO2-arm beton

Buyer Group in cijfers

0

deelnemers

0

organisaties in de schil

0

marktpartijen

De betonsector kan en wil duurzamer worden door meer samenwerking in de keten. Daarom is het Betonakkoord in het leven geroepen. De publieke opdrachtgevers die betrokken zijn bij het Betonakkoord richtten daarbij de Buyer Group CO2-arm beton op. Met behulp van koplopers wil de Buyer Group de ambities van het akkoord behalen.

Het Betonakkoord is een nationaal ketenakkoord voor duurzame groei van de sector. Het akkoord omvat afspraken over welke ketenpartner welke doelen en ambities gaat realiseren. Om de ambities van het Betonakkoord te behalen, kiest de Buyer Group voor een ‘koploperaanpak’. Koplopers zijn de ketenpartners die met bewezen innovaties aan strengere milieueisen kunnen voldoen. Zij geven aan wat het peloton over een paar jaar ook moet kunnen toepassen. De koploperaanpak kenmerkt zicht onder andere door het toepassen van ambitieuze en in de tijd dalende MKI-waarden. De publieke opdrachtgevers hebben zich verbonden aan de doelstellingen van het Betonakkoord en vertalen die in hun eigen organisatie en projecten om gezamenlijk de doelen te behalen.

De deelnemers van de Buyer Group publiceerden het rapport ‘Inventarisatie en beslisboom CO2-arm beton inkopen’. Hiermee verkrijgen zij beter inzicht in de huidige manier van beton uitvragen. Dit deden zij door aanbestedings- en contractdocumenten van representatieve projecten te analyseren. De uitkomsten en conclusies van dit onderzoek waren kritisch, maar voor de Buyer Group erg leerzaam om tot een duurzamere manier van beton inkopen te komen.

Het Betonakkoord

In de opschalingsfase vragen opdrachtgevers duurzaam uit en maken zij ruimte voor innovatie

Om sector- en ketenbreed in te zetten op verduurzaming van beton, ontwikkelden betrokken partijen in 2016 het Betonakkoord. Het akkoord richt zich op 4 thema's: CO2-reductie, circulaire economie, innovatie en onderwijs, en natuurlijk kapitaal. Diverse opdrachtgevers, toeleveranciers en bouwbedrijven ondertekenden het akkoord. In 7 uitvoeringteams gingen organisaties aan de slag met de invulling van het akkoord. Anno 2022 zit het Betonakkoord in de opschalingsfase, waar opdrachtgevers duurzaam gaan uitvragen en ruimte maken voor innovatie in hun projecten. Marktpartijen moeten in de opschalingsfase voldoen aan scherpere contracteisen en inkoopcriteria. Gunningscriteria daagt ze uit om nog beter te presteren. Meer informatie over het Betonakkoord kunt u vinden via www.betonakkoord.nl.