Polymeren bij afvalwaterzuiveringen

Buyer Group in cijfers

0

deelnemers

0

organisaties in de schil

0

projecten

0

marktpartijen

Bij het zuiveren van afvalwater maken waterschappen gebruik van polymeren. Om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Nederland, willen de waterschappen hun hele CO2-uitstoot van deze werkprocessen verminderen. In de Buyer Group polymeren ontwikkelden de deelnemers de CETendertool om beter inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot van de verschillende type polymeren, zodat ze beter kunnen kiezen voor een product met een lagere uitstoot.

Polymeren worden gemaakt van aardolie en dragen daarmee voor 5 tot 10% bij aan de gehele CO2-uitstoot van de waterschappen. Uit een onderzoek van STOWA, het kenniscentrum voor de waterschappen, blijkt dat er duurzame alternatieven beschikbaar zijn. In de Buyer Group polymeren onderzochten zeven waterschappen samen met onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau CE Delft hoe ze hier in de aanbesteding invulling aan kunnen geven. Daarvoor maken ze gebruik van een nieuwe aanbestedingstool; de CETendertool. Deze tool geeft beter inzicht in de uitstoot van de verschillende producten, zowel bij de productie als in de rest van de keten. De waterschappen gebruiken dat inzicht om in aanbestedingen te kiezen voor duurzamere polymeren.

De Buyer Group bestaat uit gemotiveerde deelnemers die zich weten te focussen op het doel: een CO2-reductie van 30% ten opzichte van 2019 bij de aanbestedingen die de deelnemende waterschappen in 2022 en 2023 uitvoeren. Om dat te bereiken, gebruiken de waterschappen minder polymeren. Ook realiseren zij CO2-reductie bij bestaande polymeren en passen zij hybride producten of biopolymeren toe. Door de vraag naar duurzame alternatieven te vergroten, ontstaat een steeds grotere markt.

Deelnemer aan het woord

Praktijkervaring van Henk Huitsing, inkoopadviseur Waterschap Noorderzijlvest

"Met de CETendertool krijgen we inzicht en opties om daadwerkelijk de CO2-uitstoot te kunnen verlagen"

"Binnen Noorderzijlvest krijgt duurzaamheid een steeds prominentere rol. Daarom ben ik lid geworden van deze Buyer Group. Ik denk dat het onze taak is als waterschap om zelf een bijdrage te leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en daarbij te investeren in een circulaire economie. Dat kan bijvoorbeeld door te onderzoeken of we polymeren kunnen toepassen die minder CO2-uitstoot veroorzaken. In deze Buyer Group kunnen we met andere waterschappen samenwerken en onze kennis bundelen. We ontwikkelden bijvoorbeeld de CETendertool, waarmee we daadwerkelijk de CO2-uitstoot van het zuiveringsproces kunnen verlagen. Als waterschap zitten we allemaal in hetzelfde schuitje; we willen concreet aan de slag met klimaatimpact, circulariteit en sociale doelen. Noorderzijlvest heeft de CETendertool kunnen meenemen als pilot in onze polymeren-aanbesteding voor de zuivering Garmerwolde. De uitkomsten daarvan nemen we mee in toekomstige aanbestedingen."