Onderzoek in beeld
In 2023 publiceerde het WODC 92 rapporten. Een totaaloverzicht van alle gepubliceerde rapporten is onder aan deze pagina te vinden. Daarnaast hebben we vijf onderzoeken uitgekozen die we ieder op een andere manier in ‘beeld’ hebben gebracht. Met deze verschillende communicatiemiddelen worden de resultaten van deze onderzoeken op een snelle en prettige manier weergegeven of verteld.
Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’S)
Er is een groep alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) die rondreist door Europa en met allerlei problemen kampt. Zij komen meestal niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning en hebben een slecht imago vanwege probleemgedrag binnen en buiten opvangcentra. Maar in welke mate klopt dit imago eigenlijk?
Door voor een podcast te kiezen, kregen de onderzoekers, Isik Kulu-Glasgow en Manon van der Meer, de mogelijkheid om de resultaten te bespreken en een compleet beeld met nuance te geven. De luisteraar krijgt in minder dan 25 minuten de belangrijkste uitkomsten te horen over het onderzoek naar rondreizende AMV’s.
Gebiedsverbod Wet Langdurige Toezicht
Slachtoffers van een misdrijf of hun nabestaanden wensen vaak dat ze de dader later niet meer tegenkomen, zeker niet in buurten waar zij wonen of werken. Het WODC heeft onderzocht of dit via de huidige wetgeving, zoals het gebiedsverbod in de Wet langdurig toezicht (Wlt), kan worden voorkomen. En als dat niet kan, of de huidige wet nog andere mogelijkheden biedt. De conclusie van het onderzoek luidt dat het gebiedsverbod uit de Wlt daarvoor niet voldoet. En dat ook de meeste andere wettelijke grondslagen om een gebiedsverbod op te leggen geen goede aanvullende werking hebben.
Er is gekozen om de resultaten van dit onderzoek weer te geven door middel van een animatie. Deze animatie vat het onderzoek snel en begrijpelijk samen, waardoor de hoofdboodschap goed kan worden overgebracht.
Mogelijkheden van de Wet Damocles
Als er in een pand drugs worden gevonden of wanneer er spullen aanwezig zijn waarmee je drugs kunt maken, kunnen burgemeesters een waarschuwing geven, een dwangsom opleggen of het pand (tijdelijk) sluiten. Daarvoor is artikel 13b Opiumwet - ook wel bekend als de Wet Damocles - de basis. Vooral een sluiting kan grote gevolgen hebben voor bewoners, omwonenden en verhuurders. In opdracht van het WODC onderzochten Pro Facto en Rijksuniversiteit Groningen, wat de mogelijkheden voor het monitoren van de gevolgen van de toepassing van deze wet zijn.
Er is een animatie gemaakt om uit te leggen wat de Wet van Damocles inhoudt en wat de resultaten van het onderzoek zijn.
Criminaliteit en rechtshandhaving
De jaarlijkse publicatie ‘Criminaliteit en rechtshandhaving’ brengt de ontwikkelingen en samenhangen in kaart op het gebied van criminaliteit en rechtshandhaving. Het bevat uitgebreide informatie over de aard en omvang van de criminaliteit in Nederland. Welke ontwikkelingen hebben zich voorgedaan en hoe is de samenhang tussen de verschillende schakels van de strafrechtketen? Het gaat over de opsporing van criminaliteit door de politie, de vervolging en de strafrechtelijke reactie door het Openbaar Ministerie en de rechter, en er wordt gekeken naar de tenuitvoerlegging van opgelegde sancties.
Deze ontwikkelingen omvatten veel cijfers. Daarom is ervoor gekozen om samenvattende infographic te maken.
De gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel in 2021
Met de Wet langdurig toezicht, gedragsbeïnvloeding en vrijheidsbeperking (Wlt) is het mogelijk geworden langduriger toezicht te houden op personen die wegens een ernstig gewelds- of zedendelict zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf en/of een maatregel terbeschikkingstelling (tbs). De gedrags-beïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) is één van de drie onderdelen van de Wlt en geldt vanaf 1 januari 2018. Het doel van het huidige rapport is het terugblikken op de cijfers over de GVM uit 2018 tot en met 2020 en het geven van informatie over de GVM in 2021.
De resultaten uit dit onderzoek bevatten veel cijfers. Daarom is ervoor gekozen om te communiceren met een beeldende infographic. Zo kan de lezer de cijfers gemakkelijker in zich op laten nemen.