Kijkje in onze keuken
Wetenschappelijke onderzoeken lopen al gauw een half jaar tot een jaar, of soms langer. Er komt veel bij kijken. Van gebrek aan literatuur en het AVG-proof maken van datasets tot aan moeilijk bereikbare of wispelturige respondenten. Hoe gaat zo’n onderzoek nou in zijn werk, wie doet wat, welke problemen dienen zich aan en hoe los je die op? In deze rubriek delen collega’s hun ervaringen.
Vele uurtjes op het politiebureau
De nieuwe hackbevoegdheid geeft de politie toegang tot versleutelde gegevens van verdachten in opsporingsonderzoeken naar ernstige strafbare feiten. Anne van Uden en Claire van den Eeden onderzochten het proces rondom de uitvoering van de hackbevoegdheid. In dit interview vertellen ze meer over wat er allemaal bij dit onderzoek kwam kijken.
Speuren naar data en respondenten
De gedragsinterventie ‘Beëindiging Onderling Relationeel Geweld’ (BORG) is ontwikkeld door de Reclassering met als doel partnergeweld terug te dringen. Karin Beijersbergen onderzocht samen met haar collega Tjeerd Piersma of de training werkt of niet. Daarvoor wilden ze ook met oud-deelnemers van de training spreken, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan.
Vertrouwen winnen – ook tijdens de coronapandemie
In 2018 stelde minister Grapperhaus Versterkingsgelden beschikbaar: geld voor gemeenten om radicalisering en extremisme aan te pakken. Theo van Mullekom begeleidde een onderzoek naar de effectiviteit van projecten die gebruikmaken van dit geld. Het onderzoeksteam wilde graag zien hoe de projecten werden uitgevoerd. Maar hoe doe je dat als de coronaregels dat niet toelaten?