Over het WODC
Het WODC blijft met volle aandacht werken aan het creëren, ontwikkelen en uitdragen van onze wetenschappelijk kennis en expertise. Zodat we een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan het werkveld van justitie en veiligheid en de maatschappij. Daarom zetten we al langer actief in op vier strategische veranderingen: een meer strategisch onderzoeksprogramma, sterker datamanagement, intensievere (externe) communicatie en meer aandacht voor goed personeelsbeleid. In 2022 hebben we op deze vier terreinen opnieuw stappen gezet.
Een meer strategisch onderzoeksprogramma
Strategischer programmeren begint met dat we onze eigen organisatie op een strategische manier inrichten. In 2021 bepaalden we daarom vijf thema’s waarop we ons met onze afdeling Intern Wetenschappelijk Beleidsonderzoek focussen binnen het werkveld van justitie en veiligheid.
Elk thema heeft een eigen team van WODC-onderzoekers. Zij bepalen per thema welke vragen centraal moeten staan, houden innovaties in de gaten, gaan op zoek naar nieuwe inzichten en onderzoeksgebieden, en gaan strategische samenwerkingen aan met partijen in het werkveld en de academische wereld.
Ook vinden we het belangrijk dat we strategischer omgaan met de kennis die deze teams verzamelen. We willen namelijk zeker weten dat wat we doen ook aansluit bij waar anderen mee bezig zijn en behoefte aan hebben. In 2022 bekeken we daarom nadrukkelijk of de onderzoeksaanvragen die we ontvingen pasten binnen de strategische agenda’s van het ministerie. En of deze vragen eventueel ook voor andere directies of ministeries belangrijk waren. Ook keken we of de onderzoeksvraag een bredere maatschappelijke relevantie had. In het verlengde daarvan startten we in 2022 met de doorontwikkeling van onze producten: hoe kunnen we de geïnteresseerden beter bedienen?
Vijf thema's:
Daarnaast behouden we het programma Forensische Zorg.
Data op orde
In 2022 hebben we ook verbeteringen doorgevoerd in hoe we met onderzoeksdata omgaan. Data vormen de kern van (bijna) ieder onderzoek van het WODC. We gebruiken bijvoorbeeld gegevens van de politie (onder andere over verdachten), van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) (zoals over boetes) en van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) (bijvoorbeeld over opvanglocaties). Ook creëren we tijdens ons onderzoek nieuwe data, bijvoorbeeld doordat we nieuwe informatie toevoegen aan bestaande datasets of door het houden van interviews.
Het is voor ons vanzelfsprekend heel belangrijk om op een verantwoorde manier om te gaan met deze onderzoeksdata, volgens de (steeds veranderende) wettelijke afspraken, regels en richtlijnen. Daarom hebben we in 2022 ons databeleid (en privacybeleid) geactualiseerd. Ook hebben we twee nieuwe datastewards aangenomen. Zij zorgen dat onderzoekers ook met alle strengere regels op het juiste moment over kwalitatief hoogwaardige data kunnen beschikken. Het datateam werkt samen met de privacy officer. Die zorgt dat bij elk onderzoek waar dat nodig is een Data Protection Impact Assessment (DPIA) wordt uitgevoerd.
Intensievere (externe) communicatie
Sinds 2021 zijn we meer (extern) gaan communiceren, en daar zijn we ook in 2022 actief mee doorgegaan. Het WODC beschikt over een schatkamer aan kennis en levert daarnaast een continue stroom van nieuwe informatie uit onderzoek op. Er is dan ook meer dan genoeg interessants om over te communiceren. Maar dan moeten we die communicatiekansen wel benutten, én ervoor zorgen dat de informatie ook echt het publiek krijgt dat het verdient.
Daarom vragen we onze onderzoekers al bij de start van hun onderzoek naar de maatschappelijke relevantie ervan. En hoe we hier volgens hen zo verstandig (en kansrijk) mogelijk over kunnen communiceren. Om onze doelgroep op nieuwe manieren te bereiken, zijn we sinds 2022 actiever op onze sociale media. Ook verdiepten we ons in nieuwe vormen om onze onderzoeksresultaten te delen, zoals via visualisaties van de onderzoeken en animaties. Daarnaast haalden we onze contacten met de pers aan, wat leidde tot media-aandacht in landelijke kranten, bij Nieuwsuur en het NOS Journaal.
Intern hebben we ook stappen gezet. Zo volgden verschillende collega’s een mediatraining en namen we een compleet nieuw (sociaal) intranet in gebruik. Tot slot, niet onbelangrijk: we ontwikkelden dit nieuwe jaarlijkse magazine.
Versterken personeelsbeleid
Onze vierde strategische pijler richt zich op een sterker personeelsbeleid, en ook daar hebben we belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Het doel van ons personeelsbeleid is om kansen te bieden aan medewerkers om hun talent in te zetten daar waar ze goed in zijn. En om medewerkers zich breder te laten ontwikkelen en nieuwe competenties te laten verwerven. Want zonder goed opgeleide mensen met de juiste expertise kan het WODC geen kwalitatief goed onderzoek naar buiten brengen. We willen én moeten werken met de juiste mensen op de juiste plek.
In 2022 bepaalden we daarom drie thema’s om richting te geven aan ons personeelsbeleid: eigenaarschap, het goede gesprek en mobiliteit. Voor elk van deze thema’s hebben we een denkrichting bepaald en/of concreet actie ondernomen. Zo is er nu beleid dat detachering en academische aanstellingen in deeltijd mogelijk maakt. Daarmee kunnen collega’s zich oriënteren op nieuwe terreinen. Daarnaast volgden enkele teams, waaronder het MT zelf, teamcoachingstrajecten. En de hele organisatie volgde een training ‘feedback geven’, die in 2023 opgevolgd wordt door een training gesprekstechnieken.