Beste lezer,
Voor ons als WODC stond 2022 in het teken van bruggen bouwen. Bruggenbouwers hebben een belangrijke taak. Want als ze een brug bouwen, verbinden ze niet alleen oevers met elkaar, maar ook de mensen op die oevers. Als WODC bouwen we ook bruggen, namelijk tussen verschillende partijen binnen justitie en veiligheid. We doen dat door onze wetenschappelijke kennis gul en breed te delen, bijvoorbeeld met beleidsmakers, maar ook met de pers, ketenpartners als de politie en het OM en andere onderzoekers. In dit magazine leest u hoe wij in 2022 invulling hebben gegeven aan onze rol als hét kennisinstituut voor Justitie en Veiligheid. Het WODC staat voor hoogstaand wetenschappelijk onderzoek, waarvan de uitkomsten relevant en bruikbaar zijn voor beleidsmakers. Zo draagt ons werk bij aan beleid dat op feiten en wetenschappelijke kennis is gebaseerd – en daarmee indirect ook aan een veiligere en rechtvaardigere samenleving. Door het uitvoeren van onderzoek en het zo breed mogelijk verspreiden van de resultaten uit dat onderzoek, helpen we anderen namelijk om hun werk beter te kunnen doen.
Wetenschappelijk hoogstaand onderzoek
Het is belangrijk dat ons onderzoek voldoet aan alle eisen die gelden voor wetenschappelijk onderzoek. Alleen dan kunnen de gebruikers van onze rapporten vertrouwen op onze kennis. We bewaken de wetenschappelijke kwaliteit van onze onderzoeken op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door regelmatig in internationale wetenschappelijke tijdschriften te publiceren, congressen te bezoeken, samenwerkingen aan te gaan met universiteiten en hogescholen en door ons werk door collega-onderzoekers te laten evalueren.
In 2022 deden we dat opvallend meer dan de jaren ervoor. Zo blijven we ook op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Dat helpt ons om innovatief te zijn. En net zo belangrijk is het dat we de vernieuwers in het veld goed kennen, zodat we met hen samen kunnen werken. Zo bouwen we bruggen waar we zelf ook overeen kunnen lopen. In dit magazine vindt u daarvan mooie voorbeelden.
Beleidsmatig relevant
Als WODC werken we voornamelijk vraaggestuurd. Dat betekent dat we onderzoek doen waar beleidsmakers behoefte aan hebben. Dat maakt ons onderzoek relevant. We stelden ons ook in 2022 op als kritische vriend van het departement. Als een partner met kennis van zaken, die op constructieve manier feedback geeft. En moeilijke boodschappen niet afdekt, maar juist op tafel legt zodat we helpen om oplossingen te vinden. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar het belang van evidence informed werken door beleidsmedewerkers.
Maatschappelijke impact
Het onderzoek van het WODC werd in 2022 gebruikt door veel meer organisaties dan alleen door beleidsmedewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Uit onderzoek van het WODC bleek dat ook politici, de media en ketenpartners de resultaten van ons onderzoek regelmatig gebruiken. Ons werk doet er dus toe, en dat geeft veel WODC’ers extra voldoening in hun werk. In 2022 hebben we daarom stevig ingezet op het toegankelijk maken van onze onderzoeksresultaten voor een zo breed mogelijk publiek. Iedereen die in zijn of haar werk te maken heeft met justitie en veiligheid kon profiteren van ons onderzoek. We zorgen daarvoor door ons onderzoek op nieuwe manieren naar buiten te brengen, naast de wetenschappelijke rapporten. In dit magazine ziet u daarvan verschillende voorbeelden, zoals meer nieuwsberichten voor een breed publiek, infographics, en animatiefilmpjes. En natuurlijk dit prachtige jaarbericht nieuwe stijl.
Uitnodiging en dankwoord
Voordat ik afsluit met een dankwoord, heb ik nog een uitnodiging voor u als lezer. Graag horen wij hoe het WODC u verder kan helpen in uw eigen werk aan een rechtvaardige en veilige samenleving. Deel dit met ons via informatiedesk@wodc.nl. Tot slot bedank ik natuurlijk alle medewerkers voor hun inzet voor het WODC. Afgelopen jaar hebben jullie veel mooi en belangrijk onderzoek gedaan. Jullie dragen elke dag bij aan de kennis die beleidsmedewerkers en ketenpartners nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Verder dank ik ook alle onderzoeksorganisaties, universitaire onderzoeksgroepen en lectoraten voor hun werk met en voor het WODC. Ik wens ons toe dat we elkaar ook in 2023 weer vaak tegen zullen komen, midden op de brug, of op elkaars oever.
Prof. Dr. G.J.L.M. (Gerty) Lensvelt-Mulders Directeur WODC
In oktober hebben we een externe visitatie laten uitvoeren op de kwaliteit van ons werk. Omdat dit proces pas in januari 2023 is afgerond, zullen we daar in een volgend jaarbericht dieper op ingaan. Kunt u zo lang niet wachten? Lees dan alvast meer op onze website: Visitatie en zelfevaluatie | Over het WODC | WODC - Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.