Overig
Beter Aanbesteden in de praktijk
We willen de aanbestedingspraktijk met elkaar verbeteren. Gelukkig gaat er al veel goed. Zo zien we regelmatig aanbestedingen voorbij komen, waarin overheden op inspirerende wijze een duurzame of innovatieve oplossing uitvragen. Ze dagen de markt op een positieve manier uit. Of geven op een vernieuwende manier vorm aan de dialoog of samenwerking met marktpartijen.
We lichten hieronder vier casussen uit die navolging verdienen. Deze organisaties delen hun aanpak en ervaringen. En ze geven tips.
1. Wetterskip Fryslân gaat voor 100% fossielvrije voertuigen
Sinds 2 augustus 2021 zijn aanbestedende diensten verplicht om bij de aanschaf van wegvoertuigen een minimumpercentage schone voertuigen in te kopen. Steeds meer organisaties hebben hier ervaring mee, zoals Wetterskip Fryslân. “Voor de gunning lieten we de prijs voor 50% meewegen. Zo konden we voor de andere 50% kwaliteitscriteria laten meewegen die we voor zo’n groot, langlopend contract belangrijk vinden.”
Kristian de Jong (Wetterskip Fryslân): “Heb je zelf onvoldoende kennis van duurzame mobiliteit? Schakel een extern bureau in om je te helpen bij een aanbesteding. Duurzame mobiliteit en leasing ontwikkelen zich snel, je wilt aansluiten op de markt.” Lees meer over de casus van Wetterskip Fryslân. Foto: Kristian de Jong (Wetterskip Fryslân) naast een laadpaal
2. Zwolle benut kunstgras als warmtebron
Wat als je een soort vloerverwarming met een omgekeerde werking onder een kunstgrasveld legt en op zonnige dagen de warmte uit het veld naar de gebouwen in de omgeving brengt? Gemeente Zwolle koos voor een innovatiepartnerschap als procedure, om dit innovatieve idee met het bedrijfsleven uit te werken. Jeroen Oosthof (gemeente Zwolle) en Janine Swaak (provincie Overijssel): “Ontwikkel in fasen en bouw go-/no go- momenten in. Dat geeft zekerheid om te kunnen stoppen als de innovatie niet kansrijk blijkt te zijn.” Lees meer over de casus van gemeente Zwolle. Foto: Kunstgras als warmtebron (Zwolle)
3. ProRail leert van klachten dankzij intern meldpunt
Aanbestedende diensten zijn op termijn verplicht om een klachtenregeling te hebben met een onafhankelijk loket. Daarmee kunnen ze problemen van ondernemers in een aanbestedingsprocedure op een vroeg moment aanpakken en een rechtsgang voorkomen. Maar hoe richt je de klachtafhandeling in? ProRail organiseert dit al 9 jaar intern. “Naast juridische kennis heb je ook specifieke inhoudelijke kennis nodig voor de klachtafhandeling.”
Sven Sarić en Kristel van der Woerdt (ProRail): “Klachten komen met pieken en dalen. Zet daarom niet één dedicated persoon op de afhandeling maar zorg ervoor dat je meerdere mensen deels beschikbaar hebt, zodat je flexibel op- en afschaalt.” Lees meer over de casus van ProRail.
Foto: Kristel van der Woerdt en Sven Sarić (ProRail)
4. Het IUC van RVO gaat voor eerlijke koffie op basis van scherpe gunningscriteria
Hoe neem je ketenverantwoordelijkheid mee als criterium in aanbestedingen? Het Inkoopuitvoeringscentrum (IUC) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ging voor de aller zuiverste koffie in 6 Haagse overheidsgebouwen. Dat smaakt inmiddels goed dankzij een doordachte melange van (sub)gunningscriteria om een eerlijke prijs en transparantie in de keten te garanderen. André van den Broek en Rob Heijink (IUC): “Neem voldoende tijd om je aanbesteding voor te bereiden samen met experts. Zo kun je dieper in zaken duiken zoals ketenverantwoordelijkheid en -transparantie.” Lees meer over de casus van het IUC. Foto: Koffiebranderij Veenhuizen