Vraag het aan tante Daan
Zoals ieder zichzelf respecterend magazine hebben wij natuurlijk ook een vragenrubriek. In deze rubriek geeft de bekende aanbestedingsdeskundige tante Daan (Daniƫlle den Boter) in Jip-en-Janneke-taal antwoord op vragen uit het land.
Vraag: Beste tante Daan, de aanbestedende dienst wil mij uitsluiten, omdat mijn Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) niet volledig is ingevuld. Mag dat zomaar? J.B. uit Amstelveen.
Tante Daan: Natuurlijk niet jochie, vertel die stouteriken bij de aanbestedende dienst maar dat de rechtbank Midden-Nederland vond dat de Gemeente Utrecht naar aanleiding van het niet-invullen van deel IIIB van het UEA navraag moest doen en de inschrijver in de gelegenheid moest stellen het UEA te herstellen. Zij mocht de inschrijving niet uitsluiten zonder dat te hebben gedaan. En zo is het maar net!
Vraag: Lieve, charmante en altijd goedgeklede tante Daan, gaan die aanbestedende diensten niet veel te ver met dat geneuzel bij aanbestedingen? M.A. uit Maastricht
Tante Daan: Vleier! Maar je hebt wel gelijk. Bij veel overheden lijkt het wel of er alleen maar pietlutten werken. Gelukkig zijn er tegenwoordig rechters die daar wat van zeggen. De rechter in Limburg (bij jou om de hoek) zegt zelfs dat het van formalisme getuigt om een inschrijver niet de gelegenheid te geven om een kleine vergissing, die niks uitmaakt voor de uitslag, niet te laten herstellen.
Vraag: Beste tante Daan, wij zijn tweede geworden, maar er had niet gegund mogen worden aan nummer een. Hebben wij recht op een schadevergoeding? K.v.d.T uit Breda
Tante Daan: Dat lijkt me wel, ouwe snoeper! De rechtbank Midden-Nederland zegt dat, wanneer er door de gemeente niet onrechtmatig zou zijn gehandeld, de gemeente de overeenkomst met nummer 2 zou hebben gesloten. Die had daardoor omzet genoten, die zij nu misloopt. De gevorderde schadevergoeding wordt toegewezen. Ik weet niet of er bij jouw zaak geen andere omstandigheden meespelen, maar er is dus hoop!
Onderhandse aanbesteding
Voor zowel aanbestedende diensten als bedrijven geldt dat het belangrijk is om te weten wat er wel en niet mag. De website van PIANOo kan je hierbij helpen. Die bevat handreikingen, achtergrondinformatie over onder meer procedures, de letterlijke tekst van de wet- en regelgeving, informatie over jurisprudentie en nog veel meer.
Vraag: Lieve tante Daan, we hebben de aanbesteding verloren, maar de aanbestedende dienst wil niet vertellen waarom. We hebben alleen een gunningsbeslissing gekregen waarin staat dat we laag gescoord hebben op prijs, maatschappelijk verantwoord ondernemen en samenwerking. Kan dat zomaar? G.V. uit Beerschoten
Tante Daan: Wat een rakkers zijn het. Zeg maar tegen ze dat tante Daan zegt dat ze wel degelijk moeten uitleggen waarom jij niet gewonnen hebt. En als dat niet helpt, kun je ze nog wijzen op een vonnis van de rechtbank Amsterdam waarin staat dat in de motivering van de gunningsbeslissing niet kan worden volstaan met enkel een toelichting op puntenscores en de voor- en nadelen van de inschrijving van de inschrijver. Er moet daarin ook tot op zekere hoogte in staan wat de winnende inschrijver op bepaalde punten beter heeft gedaan.
Vraag: Tante Daan, uw advies van vorige week heeft niet geholpen. U zei dat wij bij een onredelijke eis maar niet moesten inschrijven. Nu blijkt dat verder niemand er een probleem mee had en iedereen gewoon heeft ingeschreven. Wat moeten wij nu doen? G.A uit Baarn
Tante Daan: Beste G., je kunt trots zijn op je standvastigheid. De partijen met een inschrijving zijn aanbestedingscowboys, jokkebrokken en naarlingen. Die aanbestedende dienst krijgt de deksel op de neus. Wees maar blij dat je niet ingeschreven hebt. Je kunt met opgeheven hoofd door het leven gaan.
Vraag: Beste tante Daan, mag je na de gunning wel met de politiek verantwoordelijken praten? J.v.S uit Bolsward
Tante Daan: Wat ben je toch een malle jongen. Verstandige mensen praten nooit met de politiek. Kijk maar goed uit met die types. Maar goed als je het toch wilt doen, de rechtbank Den Haag heeft al een keer gezegd dat praten na afloop niet kan leiden tot oneerlijke concurrentie.