Overig
Aanbestedingsterm(-en) uitgelegd
De ruimte van de percelenregeling
Overig
Aanbestedingsterm(-en) uitgelegd
De ruimte van de percelen-regeling
Sommige aanbestedende diensten kiezen ervoor om een bepaald deel van een opdracht onderhands te gunnen aan een contractpartner naar keuze. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld wanneer je eenvoudig innovatie wil inkopen, of als je als organisatie graag samenwerkt met een bepaalde leverancier met een specifieke expertise. Ook kun je sociale ondernemingen en kleine bedrijven rechtstreeks contracteren, zonder dat er een aanbestedingstraject aan vooraf gaat. De percelenregeling (artikel 2.18 en 2.19 Aanbestedingswet 2012) biedt ruimte voor het contracteren van een partij voor percelen met een beperkte omvang.
Hoe werkt deze regeling?
Via de percelenregeling kun je een deel van een Europees aan te besteden opdracht aan één of meer ondernemingen onderhands gunnen. De waarde van één of meerdere percelen moet bij elkaar opgeteld minder dan € 80.000 bedragen en dit geldt voor diensten en homogene leveringen. Voor werken mag de totale waarde van de percelen bij elkaar opgeteld niet meer dan € 1.000.000 bedragen. Verder mag de totale waarde van deze percelen niet meer dan 20% zijn van de totale waarde van de opdracht. Daarnaast zul je de percelen die vallen onder de percelenregeling gelijktijdig met de andere aanbestede percelen moeten gunnen.
Inkoopbeleid
De percelenregeling vraagt een extra coördinatie vanuit publieke inkopers, omdat er meerdere leveranciers worden gecontracteerd voor de percelen binnen een opdracht.
Uit de praktijk
De gemeente Wageningen heeft bij een opdracht voor postbezorging de ongeadresseerde post (huis-aan-huis, zoals de afvalkalender en verkiezingslijsten) als afzonderlijk perceel vormgegeven. En dit perceel werd één op één gegund aan een sociale onderneming die de post met de fiets bezorgt.
Lees meer toelichting op de pagina over ‘De ruimte van de percelenregeling | PIANOo - Expertisecentrum Aanbesteden’.